Site pictogram Mensen van de zorg

Het team ziekenhuishygiëne? Nog nooit van gehoord!

       

Els De Pinnewaert, ziekenhuishygiëniste, AZ Rivierlenland

Een team ziekenhuishygiëne?

Je hoort het waarschijnlijk in Keulen donderen… Slechts weinig mensen weten dat het bij wet is vastgelegd dat ieder ziekenhuis moet beschikken over een team ziekenhuishygiëne. En laat deze mensen nu nét een cruciale rol spelen in deze COVID-crisis. Hoog tijd dus om dit team aan jou voor te stellen! 

Een team ziekenhuishygiëne moet samengesteld zijn uit een arts-ziekenhuishygiënist en 1 of meerdere verpleegkundige ziekenhuishygiënisten. Zij hebben – naast hun masteropleiding geneeskunde of verpleegkunde – een extra master of science in de ziekenhuishygiëne gevolgd. Deze 1-jarige opleiding spitst zich toe op het voorkomen, opvolgen en indijken van infecties die aan de zorgkunnen gekoppeld zijn. In AZ Rivierenland bestaat het team ziekenhuishygiëne uit dr. Myriam Callaert, Kay Versonnen en Els De Pinnewaert.

Als ziekenhuishygiënist heb je een uiterst boeiende job. We komen immers in aanraking met alle medewerkers binnen het ziekenhuis en we worden betrokken in tal van projecten. Toezicht houden op bouwen en verbouwen, aankoop van steriele materialen, methoden van onderhoud, voedselhygiëne, het desinfecteren en steriliseren van instrumenten, het voorkomen dat infectieziekten overgedragen worden, … 

Tja, het klinkt allemaal een beetje vaag… Maar toen kwam het coronavirus op de proppen. En ineens werd het heel duidelijk waar wij als team ziekenhuishygiëne voor staan. We nemen jou graag mee op een doorsnee werkdag tijdens de COVID-pandemie.

Woensdag, 21 oktober 2020

07:00u:                 Alle opgenomen COVID-patiënten worden elke morgen opgelijst en doorgegeven aan Sciensano. Ja, waar denk je dat Steven Van Gucht de cijfers haalt die hij op het nieuws presenteert? Van de teams ziekenhuishygiëne natuurlijk!

08:00u:                 Bijeenkomst van het CCZ, de crisiscel van het ziekenhuis. Uiteraard gebeurt elk overleg digitaal om de werkbubbels te respecteren. In deze crisiscel worden belangrijke beslissingen genomen, zoals het terugschroeven van niet-dringende zorg, de evolutie van het aantal opgenomen patiënten, het openen van extra COVID-afdelingen, de opvolging van de voorraad van de nodige beschermingsmaterialen, de personeelsbezetting en het eventueel herverdelen van teams, … 

En de telefoon begint alweer non-stop te rinkelen. De oproepen volgen elkaar op. Dit wordt weer een druk dagje, met vele vragen vanuit elke hoek van het ziekenhuis. Onze medewerkers verwachten immers een antwoord van “de specialisten ter zake”. Maar ook voor ons is het coronavirus een nieuw gegeven. Het is dus niet altijd evident en de verantwoordelijkheid weegt soms zwaar door.

09:00u:                 We gaan van start met het prikteam om al onze medewerkers te motiveren zich te laten vaccineren tegen de jaarlijkse griep. Door hen te vaccineren beschermen wij immers onze kwetsbare patiënten. Ook dit is een deel van onze kwaliteitsvolle zorg, die wij zó hoog in het vaandel dragen. Tegen de middag zijn er al een 60-tal medewerkers die zich terecht een fiere “flu fighter” mogen. En voor elk vaccin dat er wordt geplaatst, stort AZ Rivierenland 1 euro aan Pegode, ons goede doel voor dit jaar.

12:00u:                  Even iets eten en ontspannen. Dit is ook nodig in deze drukke tijden. Want goed zorgen voor jezelf maakt ook dat je goed kan zorgen voor anderen.

12:30u:                 Mails lezen is op dit ogenblik dweilen met de kraan open. 3 mails lezen, 5 nieuwe erbij. Ongelezen mails in de mailbox: 571…

13:30u:                 Ik krijg een oproep van een afdeling waar er een collega positief testte voor COVID. Deze situatie moet geanalyseerd worden. Wanneer heeft deze collega voor het laatst gewerkt? En wie waren de andere collega’s die contact met haar hadden? Moeten deze contacten beschouwd worden als een hoog- of een laagrisicocontact? Uit de analyse blijkt dat het gaat om laagrisicocontacten. Volgens de procedure is geen verdere screening van de andere personeelsleden nodig. Wel vragen we aan iedereen alert te blijven voor COVID-symptomen en om onmiddellijk thuis te blijven mochten deze zich voordoen.

14:30u:                 Een ronde maken langs de COVID-afdelingen. Verlopen de zorgen goed? Zijn er nog vragen over het gebruik van de beschermingsmiddelen? Weet iedereen hoe het afval correct verzameld moet worden? Voelt iedereen zich veilig tijdens de uitoefening van zijn job of is er extra opleiding of informatie nodig? We luisteren naar de bezorgdheden van onze medewerkers en proberen een antwoord te geven op hun vragen. 

16:30u:                  In de mailbox zit een aangepaste procedure van Sciensano: het screeningsbeleid werd aangepast. Er zal niet meer zo uitgebreid getest worden als voordien. Gezien het beperkte aantal testen in voorraad worden er restricties voorzien voor de burgers. Voor de gezondheidswerkers blijft het screeningsbeleid identiek. Oef, er zijn geen aanpassingen aan onze eigen procedures nodig.

17:30u:                 De werkdag zit er op. Maar het werk van een ziekenhuishygiënist is nooit af. Morgen is er een nieuwe dag, met nieuwe vragen en zorgen.

Mobiele versie afsluiten